Op 5 maart is er weer een mogelijkheid om digitaal kennis te maken, klik hier om je in te schrijven.

Starten in februari of maart? Solliciteer dan uiterlijk vandaag (8 januari), zie solliciteren voor meer informatie.

Werken bij it’s public

Bij it’s public zijn we altijd op zoek naar maatschappelijk betrokken talent. Ben jij nieuwsgierig naar (bijna) alle onderwerpen in de krant? Duik jij graag in complexe vraagstukken en wil je helder en gestructureerd voor anderen inzichtelijk maken hoe het écht zit? Wil jij jezelf volop uitdagen en nieuwe dingen leren? Dan is it’s public wellicht iets voor jou.

 

it’s public is een strategisch adviesbureau gericht op de (semi-)publieke sector. Wij helpen organisaties om bij complexe problemen helder te krijgen wat er écht gebeurt. Dat is belangrijk, want vaak worden er allerlei dingen ‘geroepen’, maar heeft niemand uitgezocht hoe het echt zit. Wij helpen daarbij door inhoud en cijfers aan elkaar te verbinden. We duiken samen met een organisatie de diepte in en zorgen dat we tot een helder antwoord of handelingsperspectief komen.

 

Als je wil beoordelen of je het type opdracht dat wij doen leuk zou vinden, ga dan eens naar onze materialen. Het is één van onze uitgangspunten dat we onze materialen zo veel mogelijk delen. Bekijk eens een aantal verschillende publicaties en stel jezelf de vraag “was ik blij geworden als ík hieraan had meegewerkt?” Als het antwoord overwegend “ja” is, kom dan eens naar een kennismakingsevenement of solliciteer direct.

Previous
Next

Wie zoeken we

We zijn continu op zoek naar maatschappelijk betrokken, analytisch sterke en leergierige medewerkers. Je kunt bij ons op verschillende niveaus instromen.

Er zijn een aantal aspecten waar we op letten in een sollicitatie. Je bent voor ons een goede kandidaat als je:

 • het leuk vindt om complexe problemen op een gestructureerde wijze te ontrafelen en het leuk vindt om met cijfers te werken
 • graag veel wil leren en de mensen om je heen stimuleert om dat ook te doen

 

We krijgen regelmatig vragen over het feit dat we in ons werk veel met cijfers doen: “kan ik dat wel?” Daarin willen we je geruststellen. Als je bij ons wil werken moet je het leuk vinden om écht uit te zoeken hoe iets zit, en daar horen vaak cijfers bij. Maar je hebt bijvoorbeeld geen exacte studie of Excel-ervaring nodig. Wij zorgen ervoor dat je genoeg training en begeleiding krijgt om de benodigde cijermatige vaardigheden snel onder de knie te krijgen.

 

We hebben geen specifieke voorkeuren in studierichting of achtergrond. Iedereen is welkom en we vinden het belangrijk om zo divers en inclusief mogelijk te zijn. We zijn op dit moment bezig om ons recruitmentproces door te lichten, om ervoor te zorgen dat ons recruitmentproces de waarde die we aan diversiteit en inclusiviteit hechten beter reflecteert.

Starters

Ben jij een starter of heb jij nog geen ervaring als adviseur? Dan kun je solliciteren als (beginnend) adviseur.

 

Wil je eerst meer over ons te weten komen kom dan naar ons kennismakingsevenement, deze vindt frequent plaats dus je hoeft nooit lang te wachten.

 

Meer informatie over kennismaken of solliciteren tref je hieronder.

Ervaren adviseurs

Heb je minimaal 3 jaar werkervaring als adviseur of projectmanager in de adviessector én zoek je een plek waar je je volledig kan richten op maatschappelijke impact? Dan komen we graag met jou in contact.

 

Neem contact op met Hugo den Breejen (hugo.denbreejen@itspublic.nl) om kennis te maken.

Partners

Ook op partnerniveau zoeken wij uitbreiding. Heb je ca. 10 jaar relevante werkervaring, waaronder in ieder geval ervaring als extern adviseur en geloof je in de visie en uitgangspunten van it’s public?

 

Neem contact op met Hugo of één van de andere oprichters om kennis te maken.

Kennismaken

Wil je graag meer weten of werken bij it’s public? Kom dan naar één van onze  kennismakingsevenementen!

Tijdens dit evenement zullen we ingaan op verschillende vragen: 

 • Wat doet it’s public voor werk? Wat zou ik doen als adviseur? Wat maakt it’s public anders dan de gevestigde partijen?
 • Wat voor mensen zoekt it’s public en hoe ziet een carrière bij ons eruit?
 • Hoe werkt het sollicitatieproces? Hoe werkt een case interview?

 

Het event is digitaal via Zoom (zorg dat je de laatste versie download). Het evenement bestaat uit 30 minuten algemene presentatie  en daarna ruime gelegenheid om via ‘breakout rooms’ al je vragen te stellen aan de huidige medewerkers.

Onze kennismakingevenement vinden periodiek plaats, hieronder kun je je aanmelden voor aankomende edities:

Solliciteren

Graag ontvangen we dan de volgende documenten van je:

 • Motivatiebrief met daarin antwoord op de volgende drie vragen: 1) Waarom wil je werken voor de publieke zaak, en daarbinnen specifiek bij it’s public? 2)Wat zou je het liefst verbeteren in de maatschappij? 3) Aan welke drie recente krantenartikelen had je mee willen werken op een project? Waarom?
 • Curriculum vitae
 • Cijferlijsten van middelbare school en universiteit (eventuele missende cijferlijsten kun je opvragen via DUO)

Heb je alles verzameld? Klik dan hier om je sollicitatie op te sturen via Typeform.

Het sollicitatieproces

Wanneer we enthousiast zijn over jouw sollicitatie word je uitgenodigd om bij ons langs te komen voor de eerste ronde interviews. In de eerste ronde krijg je één (case)interview en een analytische test. Gaan deze goed? Dan ga je door naar de tweede ronde, hierin volgen nog twee (case)interviews.

Mocht je hier vragen over hebben, laat het dan ook vooral weten. We komen zo snel mogelijk bij je terug. We sturen je altijd een reactie na ontvangst van je sollicitatie en proberen je in alle gevallen constructieve feedback te geven.

Mewerkers aan het woord

 • Jan Willem Moesker it’s public sinds aug 2019
 • Eva Nivard it’s public sinds aug 2019
 • Steven Jonker it’s public sinds aug 2019

Wat is je studieachtergrond?

Ik ben begonnen met de studie International Business in Groningen. Het internationale aspect trok mij erg aan, maar door de brede opzet miste ik soms de verdieping. Daarom heb ik daarnaast een verkorte bachelor filosofie van de sociale wetenschappen gedaan. Omdat ik beide onderwerpen interessant vind heb ik daarna de masters Change Management en Filosofie en Maatschappij gevolgd.

Hoe ben je bij it’s public terecht gekomen?

Tijdens mijn studie ben ik actief geweest bij De Kleine Consultant, een adviesbureau voor studenten. In onze projecten werden we ondersteund door consultants van commerciële strategiekantoren. De methodieken en het projectmatige werk leken mij erg leuk, maar het type problemen waar de publieke sector zich mee bezighoudt spreken mij meer aan. Iemand van De Kleine Consultant heeft mij toen gewezen op it’s public. De strategische benadering en de focus op de publieke sector waren voor mij de perfecte combinatie.

Hoe zag je eerste jaar eruit?

De eerste weken heb ik veel trainingen gevolgd, intern en extern. Door ook gelijk aan projecten mee te werken leer je snel. In mijn eerste jaar heb ik al aan veel verschillende onderwerpen gewerkt, zo ben ik betrokken geweest bij projecten over de gevolgen van de corona crisis, uitbreiding van een metrolijn, en herinrichting van maatschappelijk vastgoed. Het leukste aan mijn werk vind ik de afwisseling in de onderwerpen. Door veel verschillende projecten te doen krijg ik een goed beeld welke onderwerpen mij extra interesseren en waar ik mij misschien later in wil specialiseren. Door deze opdrachten uit te voeren met een gezellig en interessant team ga ik met plezier naar werk!

Wat is je studieachtergrond?

Mijn studie begon op het University College Utrecht waar ik Liberal Arts & Sciences met als afstudeerrichtingen geschiedenis en literatuurwetenschap heb gestudeerd. Ik heb daarna de Onderzoeksmaster Geschiedenis gedaan aan de Universiteit van Amsterdam met als specialisatie Afro-Amerikaanse geschiedenis, de Koude Oorlog en dekolonisatie.


Hoe ben je bij it’s public terecht gekomen?

Alhoewel ik het heerlijk vind om me in een ver verleden te wanen en historische boeken te lezen, merkte ik dat ik aan de keukentafel het allerliefst over de actualiteit discusieer. Mijn tijd als raadslid bij de studentenraad van de Faculteit Geesteswetenschappen aan de UvA bevestigde deze politieke interesse. Deze periode leerde mij ook dat ik meer thuis ben in een adviserende en onderzoekende rol dan die van goedgebekte politicus. Zodoende ben ik me gaan verdiepen in denktanks en onderzoeks- en adviesbureaus tot ik it’s public tegenkwam. it’s public bleek een goede match: mijn collega’s zijn politiek betrokken, terwijl ze ook de kennis en vaardigheden in huis hebben om complexe maatschappelijke uitdagingen aan te pakken.


Hoe zag je eerste jaar eruit?

Ik heb in mijn eerste paar maanden nauw samengewerkt met Hugo voor een project over inkoopstrategieën voor jeugdzorg. Dit project was meteen een goede uitdaging waar ik heel veel van heb geleerd. Het goed interpreteren van de verschillende databestanden vereiste veel op analytisch vlak en een scherp oog voor detail. Daarna heb ik met andere collega’s op projecten gewerkt over o.a. de impact van COVID-19 op de gemeentebegroting en een toekomstbestendig sociaal vervoer.

Ik heb het erg naar mijn zin bij it’s public. Het leukste vind ik de afwisseling in projecten en werkzaamheden. Soms zit ik de hele week in een complex excelmodel te puzzelen, op andere momenten probeer ik mijn resultaten zo helder mogelijk in PowerPoint weer te geven en af en toe zit ik de hele dag in overleg met de cliënt om mijn resultaten te bespreken. Ik leer veel over wat er gebeurt in mijn eigen stad en andere steden (van instortende kademuren tot de verschillen in tarieven voor jeugdzorg) en hoe maatschappelijke ontwikkelingen in elkaar steken.

Tot slot, ik werk met slimme, gemotiveerde en ambitieuze collega’s met wie het ook meer dan gezellig is om te lunchen of een biertje te doen.

Hoe ben je (samen met Kees en Hugo) op het idee gekomen om it’s public te starten?

Na McKinsey en avonturen bij e-commerce start-ups realiseerde ik me dat ik in elk van die rollen wel kon beredeneren dat ik ook maatschappelijke impact maakte, maar het eigenlijk nooit echt deed. Daarom ging ik me oriënteren op de publieke sector, waar resultaten per definitie niet alleen financieel zijn. Via gemeenschappelijke vrienden kwam ik toen in contact met Kees en Hugo. Samen kwamen wij tot de conclusie dat wij met onze achtergrond en vaardigheden misschien wel het meest impact zouden hebben als wij door de hele publieke sector heen zouden kunnen werken. Ook zagen we dat de grote commerciële strategieconsultants te weinig doen en niet passen bij de publieke sector, en dat bij de vele adviseurs die wel veel in de publieke sector rondlopen nog wel wat te verbeteren valt. Toen hebben we honderd A4-tjes volgeschreven met verschillende varianten van één naam en is uiteindelijk it’s public geboren!

 

Wat zou je met it’s public willen bereiken?

Het belangrijkste is dat wij relevante projecten doen door de hele publieke sector heen die een maatschappelijk resultaat hebben. We werken er nu ook aan om dat te kunnen definiëren. Daarnaast vinden we het heel belangrijk dat zowel de ambtenaren waar we in projecten mee werken als wijzelf leren van elkaar en ons ontwikkelen. In ons werk streven we naar de hoogste kwaliteit net zoals de grote strategieconsultants dat bieden. Maar tegelijkertijd willen we hen en ook de adviessector als geheel een beetje op de schop gooien: als je als adviseur in de publieke sector werkt en daarmee met publiek geld betaald wordt, zou je je werk ook publiek beschikbaar moeten maken en aan de normen van de publieke sector moeten voldoen.

 

Wat voor project zou je graag nog willen doen?

Ik zou heel graag een strategie voor de overheid ontwikkelen waarbij ze bewuster gaan nadenken over het inhuren van consultants en andere externen. Misschien zou elke opdracht die uitgezet wordt eerst beoordeeld moeten worden door iedere Nederlander die dat wil. Wellicht dat Nederland dan iets minder een ‘rapportland’ wordt. Maar er is nog zoveel meer; graag zou ik bijvoorbeeld ook nadenken over hoe we recycling en de circulaire economie beter kunnen inrichten of hoe we als land weer duurzame, belangrijke infrastructuur kunnen realiseren.