Bron: © Evert Jan Luchies, Nationale Beeldbank
Kwetsbare mensen, van jong tot oud, hebben door het doelgroepenvervoer dat gemeenten aanbieden de mogelijkheid om van A naar B te reizen en daarmee deel te nemen aan de maatschappij. Demografische, maatschappelijke en technologische ontwikkelingen creëren echter uitdagingen maar ook kansen voor het doelgroepenvervoer. It's Public legt wat de belangrijkste uitdagingen en kansen zijn en geeft een overzicht van belangrijke strategische opties inclusief voorbeelden uit het hele land.
Er zijn verschillende doelgroepen met een mobiliteitsbeperking die niet altijd met het openbaar vervoer kunnen reizen. Dit kunnen personen zijn een beperking in beweging, horen of zien of met een verstandelijke beperking, maar ook senioren en leerlingen in het speciaal onderwijs. Voor deze doelgroepen organiseren met name gemeenten (maar ook zorgverzekeraars en ministeries) vervoersvoorzieningen, zoals het collectief Wmo-vervoer voor sociaal-recreatieve uitstapjes of leerlingenvervoer voor leerlingen in het speciaal onderwijs of leerlingen met een beperking in het reguliere onderwijs.
Demografische en maatschappelijke trends als vergrijzing en de participatiemaatschappij creëren een hogere vraag, nu en in de toekomst, naar doelgroepenvervoer. Zo prognosticeert het CBS dat het aandeel 65-plussers met 25% toeneemt de komende 20 jaar en wonen senioren steeds langer thuis in plaats van in een verzorgings- of verpleeghuis. Er zijn echter ook ontwikkelingen die oplossingen kunnen bieden voor de toenemende druk op het doelgroepenvervoer. Het Rijk en vervoerregio's zetten al belangrijke stappen om het OV toegankelijker te maken.
Welke opties zijn er om deze ontwikkelingen het hoofd te bieden en het vervoer daadwerkelijk te verbeteren? Hoe wordt de betaalbaarheid gewaarborgd zodat de mensen die het echt nodig hebben hier gebruik van kunnen blijven maken? Deze publicatie biedt handvatten die toepasbaar zijn voor elke gemeente om een toekomstbestendig, efficiënt en betaalbaar vervoersysteem in te richten.